Castingista

Kuka tahansa voi näytellä ketä tahansa. Tämä on viisaus,  jonka olen ihan itse keksinyt. Auli MPrinsessaa voi näytellä talonpojan vartalolla. Sankari voi olla hinteläkin mies. Kyse on aina vain ja ainoastaan tulkinnasta: minkälainen prinsessa tästä tulee mikäli sen näyttelee vanttera ihminen?

Kun katson näyttelijää, katson sitä, minkä sisällön hän tuo tullessaan rooliin. Etsin sitä, mikä on automaattista – vaikutelmaa, jota hän kantaa haluaa sitä itse tai ei. Mitä sanoiksi palautumatonta hän viestii ja miten tämä sanoiksi palautumaton kommunikoi sen roolin kanssa, johon olen häntä ajatellut?

Kun ohjaaja ajattelee roolittaessaan näin, on päivänselvää, ettei hän mieti mitään muuta kuin elokuvan sisältöä. Ja niin se on minulle aina ollut. Kaikki ulkoelokuvallinen – ulkonäkö, myyvyys, yksityiselämän seurattavuus – jää pois. Kaikki lehtien sivuille painettu katoaa, ajan henki kaikkoaa, mutta elokuva jää sellaiseksi kuin se tehdään. Katsottiin sitä tai ei, se jää todisteeksi siitä, millaisia ihmisiä kameran edessä liikkui sen kuvausten aikana. Kaikki elokuvat – fiktiotkin – ovat aina dokumentteja siitä hetkestä kun kamera kävi.

Ja siksi casting on niin tärkeää. Näyttelijä tuo mukanaan sen mikä hänessä on ihmistä, mitä hän ei voi muuttaa vaikka haluaisi. Kun valitsen näyttelijän, valitsen itse asiassa sen, kuka tänään saa käydä ihmisestä. Näyttelijä muistuttaa meille, keitä me olemme ja keille me tänään annamme arvon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s